ORAR:
L - V: 09.00 - 21.30
Sambata - Duminica: 10.00 -21.30

Despre Osushi

Invatarea continua si noile experiente sunt cateva dintre ingredientele unei vieti frumoase, sanatoase si fericite. Bine ati venit la OSushi, sunt OChef si imi propun sa va dezvalui secretele bucatariei japoneze. Va invit sa degustati fascinantele ei preparate precum sushi alaturi de mancaruri calde, tempura si deseruri si va promit o calatorie culinara proverbiala prin specificul ei. La Osushi veti experimenta gustul autentic al mancarii sanatoase japoneze cu preparate ce contin ingrediente proaspete, pregatite pe loc imediat ce ati comandat. 


Iar daca intalnirea cu bucataria japoneza este la inceput pentru voi, va voi face o scurta introducere.


Sushi este o mancare specific japoneza ce este creata prin combinarea orezului otetit cu alte ingrediente, de obicei cu peste sau cu fructe de mare. Sushi-ul, la baza, a aparut in Asia de Sud-Est, undeva in zona Raului Mekong. Termenul de sushi provine dintr-o forma arhaica ce insemna "gust acru". Sushi vine intr-o forma de prezentare inedita: bule sau role de orez otetit rece servit cu garnitura de peste crud, legume sau ou. 


In numeroase tari din lume nu se cunoaste cu adevarat ce este sushiul. Multi considera ca sushi este pur si simplu peste crud, pe cand pestele crud este de fapt sashimi. Desi exista aceasta conceptie este important de retinut faptul ca sushi-ul poate sa nu contina peste deloc. Este adevarat ca pestele sau fructele de mare sunt unele dintre cele mai populare ingrediente ce se folosesc la prepararea sushi-ului, dar acestea nu sunt obligatorii. 


Sushi este caracterizat printr-un orez lipicios, usor dulce, facut prin combinarea otetului dulce cu orezul, de obicei captusit cu alge sau varec, numit si nori. Posibile ingrediente pentru sushi includ pestele (gatit, aburit, crud sau afumat), fructele de mare si legume atat crude cat si aburite. In unele tari alte ingrediente pot fi si carnea de vita, avocado, castraveti, pimento, branzeturi si multe altele. Asadari, sushi poate contine peste crud, dar in esenta, sushi-ul nu este peste crud. De indata ce realizezi acest lucru sigur vei gasi un preparat de sushi care sa fie croit pe gustul tau si vei putea incerca sushi adevarat fara a te ingrijora ca vei manca peste crud (sashimi).

Din cate se cunoaste, sushi-ul a fost preluat de japonezi de la chinezi prin secolul al VII-lea. Japonezii au preluat aceasta varianta neprocesata si au imbunatatit-o prin rola extrem de populara in intreaga lume. 

Motivul pentru care sashimi a fost folosit in mod regulat in Japonia este acela ca japonezii nu aveau posibilitati de racire si pentru a pastra carnea acestia foloseau saruri sau metode de conservare utilizand sare de mare si orez pentru a pastra aceste carnuri. Sarurile acide si aspre ajutau la fermentarea si pastrarea pestelui si, in esenta, o “gateau” fara caldura sau flacara in timp ce orezul prelua incet excesul de umezeala. 


Wasabi - ce este pasta verde?

Exista cativa termeni de baza care ar trebui sa ii cunosti, fie ca descoperi doar acum aceasta mancare sau esti deja un cunoscator. Primul lucru pe care trebuie neaparat sa il cunosti este exact la ce se foloseste “pasta verde” care este servita cu sushi-ul. Nu te gandi ca din moment ce vine langa sushi trebuie intinsa toata pe sushi, pentru ca vei face o greseala monumentala!

Aceasta pasta este numita wasabi… Wasabi este o planta inrudita cu varza, hreanul si mustarul. Mai este numit si hrean Japonez. Radacina acestei plante este folosita ca un condiment cu o aroma deosebit de puternica. Taria sa este mai apropiata de cea a mustarului iute decat cea a ardeiului iute. 


Nori

Nori este un nume japonez dat algelor comestibile. Acestea sunt de fapt o specie de alge rosii. Nori este folosit in mod obisnuit pentru infasurarea sushi-ului. Mai este folosit si ca garnitura si condiment pentru preparatele cu taitei si a supelor. 


Gari

Gari este un tip de leguma marinata. Este dulce la gust si se prepara prin taierea in file subtiri a ghimbirului, dupa care acesta este pus la marinat intr-o solutie de zahar si otet. Ghimbirul tanar este folosit la prepararea alimentului Gari datorita fibrelor sale fragede si a gustului dulce. Gari se serveste de obicei dupa sushi avand rol digestiv. 


Sosul de soia 

Sosul de soia este un condiment realizat dintr-o pasta fermentata de boabe de soia fierte, cereale prajite, saramura si Aspergillus oryzae sau Aspergillus sojae matrite. Dupa fermentare, pasta este presata, producand un lichid, care este sosul de soia ?i un produs secundar solid. Sosul de soia este un ingredient traditional in Est si in bucataria din sud-estul Asiei, unde este folosit la gatit si ca un condiment .


Cele patru ingrediente: wasabi, nori, gari si sosul de soia echilibreaza perfect gustul preparatelor japoneze.